15. märts 2011

Lapitekk aasta emale

10.veebruaril 2011
Niipea, kui nägin isetegijas välja kuulutatud Suurprojekt: Lapitekk aasta emale, tekkis soov osaleda. Minu õnneks võetigi mind kampa. Osalen esimest korda sellises projektis ja kõik minu jaoks uus.

Eesmärk kududa ette antud lõngast kaks 20 cm *20 cm lappi. Siis tuleb need saata ära kokku heegeldamiseks. Kõige olulisem tingimus, et mõõdud peavad olema täpsed.
Alustasin kohe peale registreerimist. Esimese lapi jaoks tegin ka proovilapi. Eks ikka oli harutamist ja arvutamist, et kuidas ikka mõõtu kududa.
Esimese lapi jaoks kasutasin motiivi ajakirjast "Minu käsitööd. Palmikkude" 2010/Erinumber (nr 1). Leheküljel 42 on skeem.
Teise lapi tegin esimese järgi. Teise muster meeldib mulle rohkem. Saadud on see ajakirjast "Sabrina" Juuni 2007/nr. 6. Täpsemalt siis mudeli nr.14 juurest leiab skeemi.

Kudumine läks enam-vähem. Veidike tulid pisemad, aga viimistlemise käigus läksid ilusti mõõtu ilma suurema venitamiseta. Tegelikult sain valmis kõik juba pea nädal tagasi ja siis ka kohe viimistlesin suure hooga. Foorumis oli soovitatud jätta seisma paariks päevaks ja siis uuesti mõõta. Täiesti uskumatu - lapid seisid nõelad sees ja ikkagi olid kaotanud paar millimeetrit mõõtudest :S Kirjeldamatu oli minu pettumus ja mitu päeva seisid need niisama. Nüüd tegin uued šabloonid ja vaatan kas viimistlemisega saan parandada need millimeetrised kõikumised. Kui ei, siis läheb uuesti kudumiseks :S

Õnneks on lapid minu arvates nüüd mõõdus. Homme üritan ära saata ja siis hinge kinni hoides jään ootama otsust. Loodetavasti ei pea piinlikusega lugema/vaatama foorumist oma mõõdust väljas lappe.

Nii kirjutasin ma pea kuu aega tagasi. Tegelikult juhtis Talli-Anni esimeses lapis olevale mustriveale ja esimene lapp läks uuesti kudumisele. Kaks korda sama asja mulle ei meeldi teha ja otsisin uue mustri. Ka sel korral kasutasin motiivi ajakirjast "Sabrina" Mai 2007. Täpsemalt siis mudeli 1 esimest motiivi.

Esimesel kahel lapil kasutasin 44 silma ja kolmandal 46 silma ning 2.5mm vardaid.

Sellised nägid nad välja minu pildistatuna ja ilma töötlemata fotona.











Kohale jõudnuna ja "kontroll ruudule" asetatuna siis sellised









Tahaks ju igast kogemusest õppida ka. Mis ma sellest projektist õppisin?
Kõik mõõteriistad ei pruugi sama tulemust näidata. Kahjuks ei olnud mul nii pikka joonlauda. Kasutasin pehmet mõõdulinti, tavalist metallist mõõdulinti ja loodil olevat mõõdupuud. Kõik andsid erineva tulemuse! Joonistasin ruute šablooniks ikka mitu-mitu korda. Lõpuks jäin pehme mõõdulindi juurde. Tundus, et see on kõige õigem. Probleem seisnes esimeses sentimeetris - vahel oli see moonutatuna ja tekkis paari millimeetrine erinevus. Hetkel mõtlen, et miks ma mingit keskmist osa siis ei kasutanud mõõtmisel - pärast olen ikka targem kui tehes :D

Siin on näha kuidas Pärnus tekki kokku heegeldati ja milline välja nägi.

5 kommentaari:

  1. Hakkasin uusi tegema ja ei olegi veel tegelikult ära saatnud.

    VastaKustuta
  2. Sinu lapikesed kenasti saadetud. Tubli töö!

    VastaKustuta
  3. Uh, kivi langes kohe südamelt. Ma nii põdesin. Saatsin ära juba neljapäeval ja iga päev ootasin kohtuotsust. Nüüd teisipäeval see siis tuli :)

    VastaKustuta